De gemeente Pijnacker-Nootdorp wil kunst en cultuur een grotere waarde in ons dorp laten krijgen. Een streven waar het Cultuurplatform volledig achterstaat. CulturA biedt daarbij een unieke kans om samen met SBO, cultuur aanbieders en vrijwilligers een kloppend cultuur hart van onze gemeente te worden. De integratie van bibliotheek en theater tot één cultureel centrum is een uitstekend idee. Past bij de algemene trend, het sociale domein en kunst en cultuur versmelten onder de paraplu van SBO, jongerenwerk en andere organisatie in CulturA.

Het is een forse opgave maar ook een uitgelezen kans! Dat daar financieel risico’s en onzekerheden bij komen kijken is evident, ons advies geeft een keuze in de ambitie en geeft randvoorwaarden mee voor een succesvol vervolg.

Het college van de gemeente Pijnacker- Nootdorp heeft advies ingewonnen inzake de toekomst van CulturA. De ambitie, visie en uitwerking ervan in een plan heeft het platform beoordeeld. Wij zijn ons als platform voor kunst en cultuur er van bewust dat in deze fase van voorbereiding niet alles tot in de details uitgewerkt kan zijn. Vandaar dat een deel van de adviezen niet alleen op het voorliggende besluit ingaan, maar ook op voorwaarden voor een succesvol vervolg. Wij zouden ook graag in verdere uitwerking betrokken zijn en vanuit het veld alle steun organiseren die nodig is.

Hoofdlijn in ons advies ten aanzien van het voornemen tot integratie van bibliotheek en theater is: zéker doen, en geef de ontwikkeling steun én ruimte om het waar te maken! Betrek verder het veld waaronder zeker ook de huidige huurders bij de verdere uitwerking.

Het Cultuurplatform benadrukt dat de nieuwe opzet van CulturA een brede waarde heeft en dus ook wat waard mag zijn!
Het college heeft de kern van ons advies overgenomen namelijk de keuze om de tijd te nemen om tot een volledige programmering te komen. Spring niet van de kelder naar de zolder. Daarbij het advies om dit vooral professioneel aan te pakken, het gebouw aantrekkelijk en uitnodigend te maken en aandacht te besteden aan communicatie met de burgers.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.